Geschat wordt dat de cv-installatie bij 80% van de gebruikers niet optimaal ingeregeld is. Het gevolg is meer gasverbruik dan noodzakelijk en soms minder comfort. Het is niet ongebruikelijk dat een installatie uitstekend voldoet aan de verwachtingen maar dusdanig is ingeregeld dat de energie die bij het verbranden van gas vrijkomt niet optimaal benut wordt. Dit is het geval als het water te snel door een radiator stroomt waardoor het water onvoldoende af kan koelen om daarna zoveel mogelijk energie uit het verbrande gas te kunnen halen. De andere kant van het verhaal is dat het water te langzaam door een radiator kan stromen waardoor de capaciteit van de radiator niet volledig benut wordt. Om deze verschijnselen te voorkomen moet het afgifte systeem in balans gebracht worden.
Om ervoor te zorgen dat een verwarmingsinstallatie zo efficiënt als mogelijk met energie omgaat is het door de wetgever verplicht gesteld om een cv-installatie waterzijdig in te regelen als er sprake is van vervanging van een cv-ketel of het plaatsen van een (hybride) warmtepomp. Ook als meer dan 30 % van de radiatoren vervangen wordt is waterzijdig inregelen verplicht.
Welke cv-installaties kunnen ingeregeld worden? In principe volstaat de aanwezigheid van een Hr-ketel. Oudere ketels gaan kapot bij te lage retourwater temperaturen en moeten op basis van hun rendement zeker vervangen worden. Het inregelen van een installatie met moderne radiatorkranen is minder tijdrovend en werkt veel nauwkeuriger maar ook bij een installatie met een veel verschillende kranen en ventielen zijn verbeteringen goed mogelijk. Wel is het zo dat je er soms niet aan ontkomt om moderne kranen op de radiatoren te plaatsen als de woning met lagere cv-watertemperatuur verwarmt moet gaan worden.
Wat levert waterzijdig inregelen nu op? Dat is van een afstand niet te zeggen. Je kunt niet in een oogopslag vaststellen hoe een installatie op dit moment ingeregeld is. Om dit te beoordelen moet de situatie in kaart worden gebracht. Het komt regelmatig voor dat door opnieuw in te regelen is dan is een besparing van 20% op het gasverbruik voor verwarmen gerealiseerd wordt. Als het wat beter gesteld met de afstellingen wordt dat minder. Gemiddeld genomen is de ervaring dat het gasverbruik met 10% afneemt. Het zover mogelijk verlagen van de cv-watertemperatuur zonder comfort in te leveren lukt beter als de installatie goed ingeregeld is waardoor radiatoren zo effectief als mogelijk hun werk kunnen doen.
Een verkeerd ingeregeld afgiftesysteem geeft een verkeerd beeld van de hoeveelheid energie die nodig is om uw woning te verwarmen. Een correct beeld voorkomt dat er in de toekomst bijvoorbeeld een onnodig zware warmtepomp wordt aangeschaft. De benodigde cv-watertemperatuur verteld veel over wat er nog nodig is om een warmtepomp te kunnen plaatsen. Als het lukt om met een cv-water temperatuur van 50 graden door de winter te komen dan kun je gaan nadenken over het (bij)plaatsen van een warmtepomp.
Waterzijdig in laten regelen van de cv-installatie biedt een kans om flink te besparen op het gasverbruik. Bij 80 % van de gebruikers is de installatie niet goed ingeregeld. Mocht dit het geval zijn dan is er bij de huidige energieprijzen moeilijk een maatregel te vinden die een hoger financieel rendement biedt. De effecten op het milieu zijn evident. De overlast is met alleen de aanwezigheid van een monteur, die een paar uur toegang moet hebben tot de inregelelementen, zeer beperkt.